Fiskesäkerhet

Ha koll på vädret

En grundläggande rutin är att alltid kontrollera väderprognosen innan fisket. Även om solen skiner när man ger sig ut kan vädret snabbt ändras. Kolla exempelvis vind, vindriktning, temperatur och eventuella väderomslag. Anpassa ditt fiske och din klädsel efter vädret. Skulle vädret ändå oväntat försämras och man exempelvis fiskar från båt ute på ett större vatten är det då bäst att avbryta fisket och ta sig i land innan större vågor hinner byggas upp.
Om du fiskar från is under vårvintern kan isen vara OK efter en kall natt med minusgrader men bli livsfarlig på eftermiddagen om det är stark sol, eller regnar kraftigt. Kolla isen med ispik eller liknande och avbryt fisket om isen börjar bli mjuk.

Ha koll på båten

Kontrollera att fiskebåten är sjösäker innan fisket är självklart. Kolla exempelvis att båten är tät. En träbåt kan ha legat på land och torkat och därmed läcka rejält, finns det då ett öskar? Har plastbåten flytelement så att den flyter även om den vattenfylls? På större båtar med dubbla skrov och andra utrymmen i båtbotten är det viktigt att kontrollera att det inte finns läckor. Vatten kan exempelvisa komma in via dåligt tätade borrhål för utrustning eller otäta akterluckor. Avbryt genast fisket om båten börja ligga lågt i vattnet.
Ska man ut och fiska på stora vatten är det viktigt att ha en väl fungerande motor, tillräckligt med bränsle, samt en reservmotor om huvudmotorn går sönder. Elsystem, batteri och länspumpar måste vara i gott skick. Nödraketer eller handbloss är bra men man måste också kunna larma sjöräddningen via VHF-radio eller mobil. Man ska inte heller ge sig ut på ett stort vatten i en för liten båt helt ensam.